Konuğumuz Ekonomist Nilüfer Sezgin
Mayıs 08, 2024

KONYSİAD Aylık Toplantı Konuğumuz İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı ve Başekonomisti Nilüfer Sezgin oldu

PİYASALARIN BEKLENTİSİ ENFLASYONDA DÜŞÜŞ

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (KONYSİAD), ‘Para ve Sermaye Piyasalarında Son Durum’ başlıklı toplantısında Türkiye ve dünya ekonomisinin nabzı tutuldu. Toplantıda piyasalara dair sunum gerçekleştiren İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı ve Başekonomisti Nilüfer Sezgin, önemli değerlendirmelerde bulundu.

KONYSİAD’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, enflasyon, para politikaları ve sermaye piyasalarındaki gelişmeler ele alındı. Türkiye ve dünya piyasalarının mevcut durumu değerlendiren Sezgin, küresel beklentilere dikkat çekerek, yüksek enflasyonun eylül ayından itibaren düşüş trendine girebileceğini ve yılsonuna doğru 20 puanlık bir enflasyon düşüşü yaşanabileceğini söyledi.

İŞ İNSANLARI KATILDI

KONYSİAD’ın Mayıs ayı olağan genel toplantısında yeni üyeler Dr. Aynur Öztek ( Kardiyofiz Özel Sağlık Hiz. Ltd. Şti.) ve Güneş Erkoç (Güneş Erkoç Gayrimenkul A.Ş. ), giriş belgelerini Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse, KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ve Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Feyzullah Arslan’ın elinden aldılar. ‘Para ve Sermaye Piyasalarında Son Durum’ toplantısının açılış konuşmasını yapan KONYSİAD Yönetim Kurulu üyelerinden Berkant Mercanlı, Türkiye’de uzun süredir devam eden yüksek enflasyon sorununun üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Mercanlı, “Yüksek enflasyon nedeniyle faizlerde yüksek seyretmektedir. Bu durum döneme bağlı olarak piyasalarda da bir durgunluğa yol açıyor. Ülkemizde ithalat ve ihracatta karar alma noktasında ithalata bağlı kalışımızda elimizi kolumuzu bağlıyor ve üretim maliyetlerini artıyor.” dedi. Mercanlı ayrıca ekonomiyi düzeltmek için adalet ve hukuk kavramlarına da dikkat çekti.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Avrupa ve ABD’deki merkez bankalarının politika faizlerine dikkat çeken İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı ve Başekonomisti Nilüfer Sezgin, piyasalarda önümüzdeki aylarda ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının faizlerinde indirme gitme beklentisi olduğunu söyledi. Küresel ekonomide büyüme beklentilerinin tahminlerin üstünde gerçekleştiğine de dikkat çeken Sezgin, “ABD Merkez Bankası FED’in küresel ekonomiye dair büyüme beklentilerini yukarıya doğru güncelledi. Pandemi döneminde FED tarihinde görülmemiş bir hızda faiz artırımı yapmıştı. Bu durum küresel ölçekte artan enflasyon ve büyüme etkilerinin yavaşlamasına neden olacağı tahminleri de bugüne geldiğimizde tahmin edilen gibi olmadığını gördük. Bu nedenle ABD Merkez Bankası da küresel ölçekte büyüme beklentisini yukarıya doğru çıkardı. ABD ve Avrupa’da enflasyon hızla düşmeye devam ediyor. Avrupa’da bu durum biraz daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle piyasalarda önümüzdeki dönemden itibaren özellikle AB ve ABD Merkez Bankalarının faiz indirimine dair bir beklenti var” dedi.

ENFLASYONDA 20 PUANLIK BİR DÜŞÜŞ OLABİLİR

Ekonomideki parasal sıkılaşmanın etkisiyle birlikte eylül ayından itibaren yılsonuna doğru enflasyonda yaklaşık 20-25 puanlık bir düşüş gösterebileceği belirten Sezgin, “Türkiye’nin ortalama büyüme oranlarına baktığımızda 4 ila 5 puan arasında büyüdüğünü görüyoruz. Bu küresel büyüme ortalamalarının üstünde. Ayrıca cari açığında 60 milyar dolar seviyesinden 30 milyar dolar seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz. Burada dünyadaki faiz beklentileri, petrol fiyatlarının gerilemesi ve altın ithalatının azalmasını en büyük kalemlerini oluşturduğunu da unutmamak gerekiyor. Jeopolitik ve global gelişmeler enerji fiyatlarında bir düşüşe sebep olması ve Türkiye’nin enerji ithal eden bir ülke durumunda olması cari açığın gerilemesindeki en büyük nedenlerinden biri olmuştur. Bu durum ülke ekonomisi için son derece olumlu gelişmedir. Ayrıca önümüzdeki dönemde ABD ve Avrupa Merkez Bankalarındaki faizlerin düşürülmesine dair beklentilere paralel olarak eylül ayından başlayarak yılsonuna doğru enflasyonda 20 puanlık bir düşüşte bekleniyor” dedi. Sezgin ayrıca Türkiye’nin tüketerek büyüyen bir ülke olduğunu da ifade ederek, “Tüketerek büyümek genelde olumsuz bir çağrışım yaratsa da bu kötü değildir. Buradaki sorun tüketim ve faiz ilişkisidir. Yüksek faiz oranlarının amacı da bir yandan tüketiminin önüne geçmektir. Burada nasıl bir yol izleneceğini ilerleyen dönemlerde birlikte göreceğiz ama Merkez Bankasının yakın dönem için bir faiz artışına da gideceğini düşünmüyorum. Şu anki izlenilen yolun piyasalarda sonuç vermeye başladığını da söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Toplantının kapanış konuşmasını Başkan İlhami Kaplan gerçekleştirirken “ Bulunduğumuz çağ itibarı ile en büyük yatırımı, bilgiye yapmak zorundayız, zira ne istediğimizi bilirsek, ne yapmamız gerektiğini de bileceğimizden şüphem yok.” dedi. Toplantı sonrası konuk konuşmacı Nilüfer Sezgin’e plaketini, Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse, KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ve Başkan Yardımcısı Cihan Taşkın takdim ettiler.

Previous slide
Next slide